Sosyoloji ile ilgili yayınlanmış olan kitapların ve bilimsel etkinliklerin değerlendirilmesine de yer vermekte olan Sosyoloji Araştırmaları Dergisi’ne, özgün araştırma, çeviri veya kitap tanıtımı gönderilebilir. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce olup her iki dilde de eser kabul edilmektedir. Dergide yayınlanacak tüm çalışmalar hakem değerlendirmesine tabi tutulmaktadır.
Gönderilecek makaleler üzerinde, yalnızca “Makale Yazım Biçimi" bölümü birinci ve ikinci maddelerinde bahsedilen bilgiler bulunmalı, yazar adı veya yazara ait herhangi bir bilgi yer almamalıdır. Bu bilgiler hakemlere gönderilmeyeceğinden, yazarların isimleri, tam ve açık kurum adresleri, cep telefon numaraları, makale bir proje sonucunda ortaya çıkmışsa ilgili proje bilgileri, yazarların güncel e-posta adresleri, kısa özgeçmişleriyle birlikte ayrı bir dosyada, bir kapak sayfası şeklinde düzenlenerek gönderilecek olan elektronik postaya eklenmelidir. Kapak sayfasında yazarların ORCID ID'leri de mutlaka yer almalıdır. Ayrıca kapak sayfasında makalenizi değerlendirebileceğini düşündüğünüz, alanında uzman üç hakem önerisine yer vermenizi rica ediyoruz. Önerdiğiniz isimler, editörler ve yayın kurulu tarafından uygun bulunursa, makaleniz bu isimlere değerlendirilmek üzere gönderilebilir.
Elektronik posta ile gönderilecek makaleler, "Makale Gönderimi” başlığında belirtilen şekilde hazırlanarak,sosder@gmail.com adresine, konu (subject) satırı, ilk yazarın isim ve soy isim bilgileri ile birlikte “Sosyoloji Araştırmaları Dergisi’nde yayınlanmasını istediğim makale” şeklinde düzenlenerek gönderilmelidir.
Elektronik Posta konu satırı için örnek: “Zeynep Tecik - Sosyoloji Araştırmaları Dergisi’nde yayınlanmasını istediğim makale”
Yayınlanması istenen yazılar, öncelikle içerik, sunum, yayım kuralları vd. yönlerden yayın kurulu tarafından incelenir ve daha sonra değerlendirilmek üzere yazar adı belirtilmeden ve makaleye verilen numara ile konu ile ilgili en az iki hakeme gönderilir. Hakemlerce, makalenin yayınlanmasına, değişiklik ile yayınlanmasına veya reddine karar verilir ve bu sonuç yazar(lar)a bildirilir.
Hakemlerden bir tanesinin olumsuz yanıt bildirmesi durumunda makale üçüncü bir hakeme gönderilerek görüş istenir.
Düzeltme istenen makalelerin, en geç 15 gün içerisinde hakem değerlendirmeleri doğrultusunda yapılan değişiklikleri anlatan raporla birlikte yayın kuruluna ulaştırılması gereklidir. Bu sürede geri gönderilmeyen yazılar, daha sonraki sayılarda yeniden değerlendirilmek üzere kabul edilecektir.
Gönderilen yazıların, başka bir yerde yayınlanmamış olması ya da yayın için değerlendirme aşamasında bulunmaması gerekir. Yayınlanan yazıların her türlü sorumluluğu yazar(lar)ına, yayın için kabul edilmiş yazıların yayın ve telif hakları Dergi’ye aittir. Bu nedenle, Dergi’de yayınlanmak üzere kabul edilen yazılar, “Yayın Hakkı Devri Sözleşmesi”nin yazarlar tarafından imzalanıp gönderilmesinden sonra Sosyoloji Araştırmaları Dergisi’nde yayınlanacaktır.
Yasal Uyarılar
Sosyoloji Derneği, 18.01.1990 tarihinde Ankara’da 11 sosyoloğun öncülüğünde kurulmuştur. İlk genel kurulunda 40 olan üye sayısı, bugün 400′ü aşmıştır. Merkezi Ankara’da olan dernek, Bakanlar Kurulunun 10.02.1999 tarih ve 99/12405 sayılı kararı ile “Kamu yararına çalışan dernek” statüsü kazanmıştır. Şubesi bulunmamaktadır.
Dernek amacı, tüzüğünde; “Türkiye’de sosyolojinin anlaşılmasına, gelişmesine ve de yaygınlaşmasına katkı yapmak, bu alanda bilimsel etkinliklerde ve yayında bulunmak, toplumbilimciler arasında birlik ve dayanışmayı sağlamak” olarak ifade edilmiştir.